Prezident vraj našiel spôsob ako nechať dovládnuť Radičovej kabinet

17.10.2011 Bratislava

Bratislava 17. októbra (TASR) - Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) môže pokračovať až do predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca budúceho roka. Udržať súčasný kabinet vraj umožňuje prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi Ústava SR. Priestor na takýto krok hľadala hlava štátu vraj preto, že nemá záujem ísť proti vôli politických strán. Informuje o tom dnes internetový portál denníka Pravda.

Prezident uvažuje nad dvoma riešeniami. Prvou možnosťou je, že nadradí článku 115 o odvolaní vlády, ktorá nedostala dôveru, článok 101 Ústavy SR. Ten hlave štátu prikazuje rozhodovať tak, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov. Radičovej kabinet by tak poveril dovládnuť.

Druhou možnosťou je využiť voľnú ruku prezidenta, pokiaľ ide o termín menovania či odvolania. Ústava mu neukladá, kedy má odvolať vládu, ktorá nedostala dôveru. \"Môže tak urobiť o týždeň aj o niekoľko mesiacov,\" konštatoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Otázna je účasť ministrov SaS v dočasnej vláde. SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd ich nechcú. Predseda Smeru-SD Robert Fico pripustil, že sa dá nájsť ústavný spôsob ako to zariadiť bez toho, aby sa musel kabinet rekonštruovať a následne žiadať o dôveru Národnú radu SR.
 

Vyberte región